Ny serie med Fresh Work Kits fra Ølbrygging: FWK Creative!
Her har du FWK Creative Stout – Her gir vi deg muligheten til å skreddersy din egen Imperial Stout, Porter, Pastry Stout, Baltisk Porter, Tropical Stout e.l, med utgangspunkt i en ferdig brygget vørter. Du velger altså selv hva du vil gjøre videre med valg av tørrhumle, gjær, og eventuelle andre kreative grep. Vi oppfordrer til tukling!
Merk at gjær og tørrhumle ikke er inkludert, og må bestilles i tillegg.
Les mer om Fresh Wort Kit her
Vørteren i FWK Creative Stout er brygget med 74% pilsnermalt, 6% Chocolate malt, 5% Carapils, 4% Caramunich Typ III, 4% Havremalt, 4% Havregryn og 3% Carafa Special typ III. Det er brukt Magnum ved 60 min kok, East Kent Golding ved 15min kok og East Kent Golding i whirlpool ved brygging.
Velg selv om du vil tilsette vann, ut i fra resultatet du ønsker.
Estimerte verdier:
(20 liter er standard fremgangsmåte for Fresh Wort Kit)
15 liter (ikke tilsett vann): ABV 9,7%, OG 1.094, FG 1.020*, IBU 62, EBC 99
20 liter (tilsett 5 liter vann): ABV 7,3%, OG 1.070, FG 1.015*, IBU 55, EBC 83
25 liter (tilsett 10 liter vann): ABV 5,7%, OG 1.056, FG 1.013*, IBU 46, EBC 71
*ved bruk av Lalbrew Nottingham som gjær
Mulighetene til tukling er uendelige! – Her er noen forslag:
Humle: Tilsett valgfri humle for ekstra aroma
Syrning: Bruk gjæren Philly Sour
Lavkarbo: Tilsett Amigase for full utgjæring
Glutenredusert: Tilsett Brewer’s Clarex
Økt styrke: Dropp vannet, eller tilsett ekstra gjærbart sukker (maltekstrakt e.l)
Laktose: Gi ølet en ekstra smooth fylde og sødme
Andre tilsetninger: Eik, kaffe, krydder, appelsin-skall, frukt/puré, kakaonibs…
Forslag til humle og gjær:
Vi ønsker som nevnt å oppfordre til eksperimentering. Likevel kan det være godt og betryggende med noen konkrete forslag, som man også kan bli inspirert av til å gjøre egne tilpasninger. Her er noen forslag:
Bruk for eksempel en av disse gjærtypene: Lalbrew London, Empire Ale M15 eller Lalbrew Windsor British-Style.
Prøv å tilsette eiketerninger i sekundærgjæring for et fantastisk eikefat-preg på ølet ditt. Se vårt utvalg her: Eikekuber og chips
Ved bruk av laktose, kakaonibs, tonkabønner og eller Puré kan gi en god Pastry Stout!
Om du tilsetter tørrhumle, for eksempel 15-20g Amarillo og Centennial på dag 7, får du en Tropical Stout
Prøv gjerne å trekke god grovkvernede kaffe, i gjæringskaret, et par døgn før tapping. Da får du en magisk Kaffe Stout!
Få en Baltisk Porter ved å tilsette lager gjær, som Lalbrew NovaLager eller Californian Lager M54
FWK Creative fungerer for øvrig ypperlig til å få brukt opp humlerester!
Generell anbefaling for kullsyre:
Tilsett 6g sukker pr liter øl når ølet settes på flaske, og la karbonere ved 20-28°C i ca 14 dager før settes kjølig.
CO2 volum på fat: ca 2,5